Eyecatcher

E

Is je trap niet meer zo mooi als vroeger? Dan is het tijd voor een renovatie. Je ziet vaak dat er minder aandacht wordt besteed aan een trap, waardoor die op lange termijn gaat slijten. Dit is natuurlijk zonde van je mooie interieur. Daarom verdient een trap, net zoals de rest van het interieur, de juiste aandacht. Een renovatie is mogelijk op bijna alle trappen, in alle soorten en maten. Het maakt dus niet uit of je een wenteltrap, een rechte trap, een open trap, een dichte of gedraaide hebt. In dit artikel vertellen we je wat over de opbouw van een trap en wanneer deze toe is aan renovatie.

Opbouw van een trap

Een trap is meestal gebouwd uit traptreden, stootborden en trapbomen die samen een stabiel geheel vormen. Een traptrede is het deel van de trap waar men de voet op zet bij het traplopen. Een steek is een onderbroken opeenvolging van ten minste drie treden bij een rechte trap. De weltree is de bovenste trede van een houten trap, die bij een rechte streektrap meestal half zo breed is als de overige treden. De horizontale afstand tussen twee opeenvolgende traptreden heet de aantrede. En de verticale afstand wordt de optrede genoemd.

Trapboom

De trapboom is de zijkant van een trap waarin of waarop de treden en eventuele stootborden gevestigd zijn. Een trap heeft meestal twee trapbomen. Bij een houten trap is de trapboom ingefreesd zodat de treden en stooborden er stevig in verankerd zijn. Een trap waarvan alle treden evenwijdig aan elkaar lopen en haaks op de bomen staan en de beide bomen dezelfde vorm hebben, heet een rechte steektrap. Hebben de bomen niet dezelfde vorm dan spreken we van een scheluwe trap.

Wanneer is u trap aan renovatie toe?

Wanneer er blijvende slijtage te zien is wordt het tijd om aan een traprenovatie te denken. Een versleten trap is immers een doorn in het oog wanneer de rest van je interieur op orde is. Je kunt inspiratie halen bij traprenovatie Roermond.