Schoonmaakmiddelen en interieurreinigers en een gezonde leefomgeving

S

Het schoon en netjes houden van je woning ziet er niet alleen mooi uit, het is ook beter voor je gezondheid. Door je huis regelmatig goed schoon te maken met goede schoonmaakmiddelen, verwijder je schadelijke stoffen en ziektekiemen. Viezigheid, stof en haren kunnen de luchtwegen irriteren en kunnen zelfs zorgen voor irritatie en allergieën. Daarnaast kan een rommelig en vies huis stress veroorzaken en kan viezigheid een broedplaats van bacteriën en virussen zijn. Maar wanneer is je huis schoon genoeg? En kan je huis zelfs te schoon zijn? Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van schoonmaken, de schoonmaakmethodes die er worden gebruikt en welke interieurreinigers hiervoor het beste gebruikt kunnen worden. In deze blog lees je meer over het belang van een schoon huis.

Schoonmaakmiddelen voor het reinigen van de keuken

In iedere ruimte van je woning zijn er specifieke aandachtspunten. Neem nu de keuken. Omdat hier dagelijks eten wordt bereid, is het zeer belangrijk het aanrecht, snijplanken, messen, vaatdoeken en keukenapparatuur na gebruik goed te reinigen. Via rauw vlees en vis kunnen gemakkelijk bacteriën worden verspreid. Ook ongewassen groente en fruit kunnen viezigheid en zelfs ongedierte verspreiden. Wanneer er na de bereiding van voedsel etensresten achterblijven die niet worden opgeruimd, kan dit tevens muizen en zelfs kakkerlakken aantrekken. Voor het reinigen van de keuken zijn speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die niet alleen ontvetten, maar zelfs een antibacteriële werking hebben.

hybride-ontvetter-V15-zeer-krachtige-ind

De noodzaak van een schone badkamer

Een andere ruimte waar de kans op het verspreiden van bacteriën aanwezig is, is natuurlijk de badkamer. Ook de badkamer wordt dagelijks gebruikt en huidvetten, zeepresten, haren en viezigheid kunnen zich ophopen in putjes, wastafels, toiletten, tegels en voegen. Wanneer er niet regelmatig goed wordt schoongemaakt ontstaat er schimmel. Daarnaast is regelmatig ventileren in een vochtige ruimte als de badkamer van groot belang. Schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met astma en allergieën.

Interieurreinigers voor de slaapkamer

Ook de slaapkamer verdient extra aandacht. Het beddengoed dient regelmatig gewassen en gelucht te worden. Huisstofmijt krijgt op die manier geen kans. Ook gordijnen, vloerbedekking en tapijten kunnen dode en levende huisstofmijt bevatten. Tapijten kunnen met speciale tapijtreinigers schoongemaakt worden. Regelmatig stofzuigen is zeer belangrijk aangezien de slaapkamer naast uitwerpselen van huisstofmijt ook huidschilfers, haar en stof bevatten. Indien er huisdieren aanwezig zijn, zorgen ook deze voor extra vuil. Wanneer de slaapkamer niet dagelijks wordt gelucht en regelmatig goed wordt schoongemaakt, kan dit voor mensen met astma en allergieën benauwdheid en andere klachten veroorzaken. Daarnaast kun je in een frisse slaapkamer veel beter slapen.

Alcodor-floral-interieurreiniger-767x100

Kan een huis té schoon zijn?

Een fris huis woont nu eenmaal prettiger en heeft zoals je hierboven hebt kunnen lezen ook voordelen voor de gezondheid. Toch hoef je het schoonmaken niet te overdrijven. Wanneer je dagelijks in de weer bent met schoonmaakmiddelen en interieurreinigers, dan kost dit enorm veel tijd. Een extreem schoon huis draagt niet bij aan een betere gezondheid. Sterker nog, overdreven schoon zijn kan allergieën veroorzaken. Dit is met name bij kinderen het geval. Wanneer kinderen in huis niet in contact komen met bacteriën, zal dit het immuunsysteem niet ten goede komen. Juist door blootstelling aan een kleine hoeveelheid bacteriën en allergenen, wordt het immuunsysteem sterker.

Zoek de juiste balans

Wat we kunnen concluderen is dat een schoon huis belangrijk is, maar dat je niet hoeft door te slaan. Dagelijkse reiniging van het aanrecht en alles van in contact komt met voeding en het dagelijks reinigen van het toilet zijn natuurlijk logisch. De overige ruimtes in huis kunnen wekelijks worden schoongemaakt.  Denk hierbij aan stoffen, afnemen met een vochtige doek, stofzuigen, het beddengoed verschonen, het schoonmaken van sanitair en luchten. Op deze manier is het goed vol te houden en voorkom je een vies huis en gezondheidsklachten.