XMVK kabel: wat is het?

X

Bij het verbouwen van een woning of het aanleggen van schakelmateriaal in de woning is XMVK kabel een zeer geschikte kabel. XMVK kabel is een installatiekabel die veel toegepast wordt voor kleine, lichte installaties in en rondom het huis. Veel voorkomende vragen over de XMVK kabel zijn A) Waar is de kabel geschikt voor? B) Welke typen XMVK kabel zijn er? en C) Kan de kabel ook in de grond toegepast worden? Hieronder zullen wij deze vragen voor u beantwoorden.

Toepassen van de installatiekabel

Een XMVK kabel is licht installatiekabel. U kunt de kabel onder andere gebruiken voor het aansluiten van schakelaars en stopcontacten. De installatiekabel wordt ook veel in muren verwerkt. De XMVK kabel heeft en buitenmantel van PVC en is daardoor relatief soepel en eenvoudig te verwerken.

Typen XMVK kabel

Wanneer u uw installaties volledig gereed wilt maken en een rol installatiekabel nodig heeft, is het van belang dat u inzichtelijk heeft welke varianten XMVK kabel er zijn. De XMVK kabel is buiten de hoeveelheid aders om, verkrijgbaar in een tweetal varianten. De kabel kan aangeschaft worden met een doorsnede van 1.5mm2 of 2.5mm2. Zowel de 1.5mm2 als de 2.5mm2 variant is te koop met twee, drie, vier of vijf aders. De XMVK kabel met drie aders en nominale doorsnede van 2.5mm2 wordt ook veelal aangeduid als: XMVK 3×2.5.

Geschikt voor in de grond?

Een van de meest gestelde vragen over het gebruik van de XMVK kabel is als volgt: “Kan de XMVK kabel toegepast worden in de grond?”. Dit is belangrijk om te weten wanneer u van plan bent om bijvoorbeeld een buitenstopcontact aan te sluiten en de kabel in de grond wilt plaatsen. Deze XMVK kabel kan echter niet in de grond toegepast worden. Deze installatiekabel is echter wel verkrijgbaar als grondkabel, maar dan heeft u een XMVKas kabel nodig.

U kunt daarentegen ook een ander type installatiekabel gebruiken, de YMVK, deze kunt u wel in de grond toepassen mits de kabel in de daarvoor geschikte goten is geplaatst.