Scooter reparatie

S

Net als bij elk ander voertuigmiddel is het belangrijk om je scooter op de juiste manier te onderhouden. Meestal merk je goed aan je scooter wanneer deze aan vervanging toe is. Hij rijdt helemaal niet meer lekker, je hebt continue moeite met starten en hij heeft je al een aantal keer langs de weg laten staan. Voor veel mensen is dit een reden om verder te kijken en een andere scooter aan te schaffen. Maar wist je dat je veel voordeliger uit bent als je een simpele scooter reparatie laat uitvoeren? De scooter onderdelen verouderen, dat is nu eenmaal de realiteit. Vroeg of laat zullen deze dan ook vervangen moeten worden middels een scooter reparatie. Doe je dit niet of blijf je de reparatie uitstellen? Dan loop je het risico dat meer onderdelen uitvallen en de kosten alleen nog maar hoger worden, daarnaast kan het gevaarlijke situaties op de weg opleveren.

Zelf sleutelen of laten doen?

Er zijn genoeg handige doe-het-zelvers die hun handen graag uit de mouwen steken om hun scooter een flinke opknapbeurt te geven. Het voordeel hiervan is dat je een hoop geld bespaart op de torenhoge arbeidskosten en je ook nog eens zelf de onderdelen bij elkaar kunt verzamelen, zo ben je uiteindelijk een stuk minder geld kwijt aan de reparatie. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens een zeer leuk tijdverdrijf om aan je eigen scooter te sleutelen. Bedenk echter wel dat sommige reparaties al moeilijk uit te voeren zijn door een professionele monteur. Kijk dan ook kritisch naar je eigen skills en houd het uiteindelijke doel voor ogen: meer veiligheid op de weg. Is een klus te zwaar gegrepen voor je? Schroom je dan niet om een vakbekwame monteur in te schakelen.

Uiteraard is niet iedereen gezegend met deze kennis en ervaring. De meeste mensen zullen er dan ook voor kiezen om hun scooter naar de monteur te brengen. Je kunt echter wel wat geld besparen door de scooter onderdelenalvast zelf te kopen. Zo zijn er een aantal websites online te vinden, waarbij je Kreidler-, Piaggio- en Zundapp onderdelen tegen stuntprijzen aanbieden. Door zelf de materialen te leveren, ben je vaak een stuk goedkoper uit.

Onderdelen die snel aan vervanging toe zijn

Het is uiteraard afhankelijk van hoe je met een scooter omgaat, hoe vaak je sommige onderdelen moet vervangen. Toch kunnen we niet onder een zekere mate van onderhoud uit. Net als een auto is het belangrijk om je scooter eens in de zoveel tijd te laten keuren. Controleer hierbij de verlichting, de bandenspanning, de houdbaarheid van de banden, de bougies, de accu en de luchtfilter. Dit zijn stuk voor stuk onderdelen die snel aan vervanging toe zijn, zeker als de scooter vaak gebruikt wordt.

Bij oudere scooters zien we vaak complexe reparaties terug. Denk maar eens aan het vervangen van de lager, de startmotor of de ontsteking. Dit zijn onderdelen met een zeer lange levensduur en gaan vrijwel nooit kapot op een nieuwe scooter. Natuurlijk heeft niet alles het eeuwige leven en is de kans groot dat deze een keer aan vervanging toe zullen zijn op een oude motor. Bij deze reparaties raden we echter wel aan om een professional in te schakelen, dit om de veiligheid op de weg te garanderen.