De waarheid over op maat gemaakte producten

D

Definitie van op maat producten

In het kort zijn op maat gemaakte producten, standaard producten die worden aangepast en waar diensten aan worden toegevoegd om aan alle mogelijke wensen van een klant te voldoen. Er is hierbij vaak sprake van een zekere mate van specialisatie waarbij er meer mensen in het productieproces zijn inbegrepen en er hogere kwaliteit onderdelen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een schoonloopmat op maat. Het is het niet altijd waard om producten op maat te laten maken, vooral niet bij producten met een lage inkoopwaarde. Aan deze producten zijn namelijk minder klantenwensen gebonden en kan er minder specialisatie plaatsvinden, waarbij mensen simpel gezegd gewoon de laagste prijs mogelijk willen betalen.

Nut van op maat gemaakte producten

Zoals eerder aangegeven, zijn vooral bij duurdere producten bedrijven aanwezig die hier een op maat product van maken om een grotere waarde te creëren voor de klant. Het product is dan volledig klaar voor gebruik zonder dat de klant hiermee bezig zal zijn om het werkende te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een computer die gebruiksklaar is gemaakt met een gebruiksklaar operating system en essentiële software. Deze hoeft slechts te worden aangezet en is direct klaar voor gebruik.

Deze producten hebben vaak een langere levensduur en een langere garantie. Ze zijn professioneel gemaakt waardoor de onderdelen vaak perfect op elkaar aansluiten. Bij computers, denk bijvoorbeeld aan een passende processor bij een video kaart, zodat beide optimaal functioneren zonder elkaar te limiteren.

Waarde onderscheiding van op maat gemaakte producten

Er zit simpelweg meer waarde aan producten op maat, wat ook direct de reden is dat deze duurder zijn dan standaard producten. Door dit prijsverschil en de algemene neiging voor bedrijven om een sterke reputatie te behouden, zijn standaard producten vaak populairder in verband met dit grote prijsverschil. Hoewel, indien je van gemak en zekerheid houdt, dan zijn op maat producten perfect om een veilige aankoop te doen.

Het prijsverschil ligt ook aan het type product. Hoe duurder en complexer het product wat wordt gemaakt, hoe duurder het is om het op maat te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een software systeem wat precies op een specifiek bedrijf moet worden geoptimaliseerd. Hierbij zijn specialisten bezig om de software perfect te synchroniseren met de werkzaamheden om het bedrijf zo goed mogelijk te behelpen.